ПЕС konferencija

http://pes.elfak.rs

Prvi srpski simpozijum iz primenjene elektrostatike (ПЕС) organizovan je na Elektronskom fakultetu u Nišu 1984. godine na inicijativu prof. dr Dragutina Veličkovića. ПЕС је postao međunarodni simpozijum 1990. godine.

2001. godine prerastao je u Međunarodnu konferenciju iz primenjene elektromagnetike (International Conference on Applied Electromagnetics).

Sledećih pet bijenalnih konferencija organizovali su Tehnološki univerzitet Ilmenau (Nemačka), Tehnički univerzitet iz Sofije (Bugarska) i Elektronski fakultet u Nišu, zajedno sa Fakultetom tehničkih nauka iz Čačka i Fakultetom zaštite na radu iz Niša, pod sponzorstvom Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije i Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, pod pokroviteljstvom DAAD-a.

Dobro organizovane konferencije sa velikim brojem učesnika pokazale su uspešnu saradnju fakulteta iz zemlje i inostranstva, što je omogućilo organizatorima da naprave neke nove korake u poboljšanju kvaliteta konferencije.

Najbolji radovi sa ПЕС konferencija publikuju se, po završetku konferencije i nakon dodatne recenzije, u međunarodnim časopisima iz oblasti elektromagnetike Univerziteta u Nišu, Kragujevcu, Mariboru i Temišvaru.

2019. godine obeleženo je 35 godna od održavanja Prvog srpskog simpozijuma iz primenjene elektromagnetike.